Кіноа насіння
Кіноа має давнє походження і була одним з найважливіших видів їжі індіанців.В цивілізації інків кіноа була одним з трьох основних видів їжі нарівні з кукурудзою і картоплею. Інки її називали «золотим зерном».
Традиційна зона поширення — долини і тераси гірських схилів на висоті 3000-4000 м над рівнем моря, тобто райони з бідними ґрунтами і суворими кліматичними умовами. Батьківщина — берега самого високогірного в світі судноплавного озера Тітікака.
Деяким з нас доводиться дотримуватися безглютенової дієти з-за встановленою алергії або особистих переваг. Якщо ви вирішили не вживати в їжу глютен, вам потрібно підібрати продукти – замінники клейковини, навіть якщо це здасться важким з першого погляду.
У готовому вигляді вони стають напівпрозорими. Їх можна використовувати як добавку до супів і салатів, гарнір до гарячих страв, для фарширування овочів.
Незаперечні переваги: Кіноа багата білком. В ній його близько 16,2 % — більше, ніж у рисі (7,5%), просі ( 9,9%), гречки (10%) та пшениці (14%). Причому білок кіноа, на відміну від звичних нам зернових, містить всі життєво необхідні амінокислоти — за складом він близький молочному. Ще в цій крупі багато клітковини, фосфору, вітаміну В, магнію і заліза. Кіноа не містить глютен і легко перетравлюється.
Як готувати і з чим є: Точно так само, як рис. Залийте водою у співвідношенні 1:2, посоліть, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні хвилин 15. У всіх рецептах з рисом, кус-кусом або бургулем можна сміливо замінювати ці продукти кіноа. Крупу змішують з фруктами і овочами, додають в супи, печуть з кіноа хліб і макарони, роблять плови, запіканки, десерти і табули (ліванський овочевий салат з пшоном і кунжутом). А можна пророщувати і є замість вівсянки/мюслі вранці — з горіхами і ягодами.
У 100 г кіноа міститься:
білки 16.2 г
жири 6.9 р
кальцій 141 мг
калій 625 мг
залізо 6.6 мг
Тонкощі: Щоб підсилити аромат сирого насіння кіноа, їх обсмажують в олії або без масла. Іноді кіноа гірчить, тому що покрита шаром сапонінів (речовини рослинного і тваринного походження, що містяться в багатьох лікарських рослинах). Щоб позбутися гіркоти, крупу варто замочити на кілька годин і промити.