Муер гриб
Муер або «деревні вушка» являють собою деревні гриби чорного кольору. За своїм зовнішнім виглядом вони нагадують невеликі шматочки обгорілої папери. При цьому їм властивий легкий аромат димку, а також хрустка м'якоть, солодкувата на смак.
Тонкі і ламкі гриби муер, в основному, ростуть на деревах у Китаї, Таїланді і В'єтнамі. А вперше вони стали згадуватися в Японії. Давним давно їх вживали виключно на прийомах японського імператора. Відмінно поєднуючись з бутончиками тигровій лілії, ці гриби були справжнім делікатесом.
Спустя некоторое время об этих особенных грибах и их замечательных свойствах узнали в западных странах, а затем и в России. Кстати, на них не обращали никакого внимания до тех пор, пока они не попали в воду, разбухли и приобрели более традиционный вид грибов. В настоящее время грибы муэр доступны в любых магазинах, где продаются экзотические восточные пряности.
Поскольку грибы муэр обладают относительно нейтральными вкусовыми качествами, их можно сочетать практически с любыми продуктами питания. В качестве основного самостоятельного блюда их не используют, зато часто добавляют к всевозможным супам, салатам, гарнирам, холодным закускам, а также к тушеным и жареным блюдам.
Приблизительно за три-четыре часа до приготовления грибы муэр необходимо замочить в воде - после такой процедуры их объем увеличится приблизительно в шесть-восемь раз. После этого следует отделить корневую часть, которая является очень жесткой и несъедобной.
Готувати гриби муер можна різними способами. Жителі Кореї, наприклад, вважають за краще смажити їх зі спеціями. Для цього розігрівають сковорідку, кладуть на неї червоний перець і мелену кинзу, додають оливкове масло і смажать протягом двох хвилин. Потім додають заздалегідь підготовлені гриби і смажать ще близько десяти хвилин. Потім грибів дають охолонути і посипають їх свіжою зеленню.
З грибів муер виходить відмінний гарнір для смаженої картоплі, вареного рису і свинини. Також їх використовують при приготуванні делікатесних салатів.