Продавець Рестсервіс плюс розвиває свій бізнес на Prom.ua 12 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1205 відгуків
ПРАЦЮЄМО ЗА ПОВНОЮ АБО ЧАСТКОВОЮ ПЕРЕДОПЛАТОЮ ДЕТАЛЬНІШЕ
+380 (96) 340-10-46
+380 (95) 496-10-46
Деснянська , самовывоза нет, Київ, Україна
«Рестсервіс Плюс»
Кошик
Листя куркуми, фото 2

Листя куркуми

Опис
Характеристики
Інформація для замовлення

Листя легендарного дерева Нім. Свіже листя кави карі (Murraya koenigri), Карі (марая) — пряне листя чагарнику Murraya koenigii: зовні воно трохи схоже на лаврове, у них приємний приємний аромат із відтінками шавлії, петрушки та червоного перцю, що добре збуджує апетит.
Найменування "каррі" належить британцям: саме вони назвали це листя curry leaf, оскільки були переконані, що індійські кухарі саме їх кладуть у свої секретні пряні суміші «карі».
Індійці називають це листя «карі-патта», «карі-пхуліа», «мітха-нім» або просто «нім» і часто обсмажують його в «гі» (топленому маслі з молока буйволиці), поки вони не стануть хрусткими, а потім виймають і використовують олію, яка спить чудовий аромат карі.
Батьківщина — Індія. Росте Мурая в Південно-Західній Азії.

Лікувальні властивості: здавна цінується за свої лікувальні властивості. Його кора та листя — навряд чи не найкращий у світі природний антисептик: йому немає рівних за здатністю очищати кров і видаляти з організму шкідливі речовини та токсини. В аюрведичній медицині листя карі використовують також для очищення шкіри: особливо корисні для людей із дратівливою й ніжною шкірою, схильною до лущення й екземи.
Листя карі допомагає у разі ентероколіту, гепатиту, холециститу. Вони добре виліковують запальні процеси в нирках, збільшують діуріз. Сприяють загоєнню ран, лікуванню пневмонії, поліартритів, остеохондрозу, запалення сечового міхура. Вони очищають кров від інфекції білкових шлаків, лікують ангіну, фурункульоз шкіри та інші бактеріальні інфекції.
Карі має зміцнювальні, тонізувальні та антибактеріальні властивості. Цей продукт корисний у разі діареї, дизентерії, астми та кашлю. В Аювердичній медицині цю приправу застосовують для очищення шкіри та як жарознижувальний і кровоспинний засіб.
Свіже листя карі містить ефірну олію, склад якої дуже мінливий і залежить від зони росту рослини, але зазвичай листя містить від 0,5 до 2,7% ефірної олії.
Попри відсутність фактичної медичної документації, ароматерапевти використовують ефірну олію листя карі для лікування діабету, у разі випадання волосся, для очищення шкіри. Особливо листя карі корисне для людей із дратівливою й ніжною шкірою, схильною до лущення й екземи. Також листя карі дуже допомагає засвоєнню протеїну злаків і бобів.
Калорійність 100 г свіжого листя карі становить 190 ккал, сушених — трохи більше.

Застосування: У кулінарії листя карі використовують переважно в супах, гарячих овочевих стравах і закусках. Вони мають тонкий, «гарячий» пряний аромат, який «зігріває» й збагачує смаковий букет будь-якого першого або другого гарячої страви. Листя карі трохи схоже на лаврове листя, у свіжосорваному вигляді воно має сильний аромат, схожий на аніс із цитрусово-трав'яним відтінком. На жаль, листя карі можна використовувати тільки відразу після того, як воно було зірване, під час сушіння листя карі втрачає свій запах і аромат.
У Південній Індії та на Цейлоні листя карі додають до овочевих страв, супів, страв із круп.
Листя карі треба обсмажувати в олії доти, поки воно не стане хрустким. Індици часто обсмажують листя карі в «гі» (топленій олії з молока буйволиці), а потім листя виймають і використовують олію, яка вдосконалила чудовий аромат карі.
У традиційних індійських стравах листя карі найчастіше поєднують із м'якоттю кокоса, кокосовим молоком, а в західних прибережних районах додають у страви з риби та морепродуктів. Особливо смачні креветки, приготовані в соусі з листя карі, цибулі, імбиру, зеленого перцю чилі та кокосового молока.
У Шрі-Ланці листям карі приправляють карі з курки та яловичини, а також «котту-роті» — овочеву страву, куди припасовують ліжечку та обсмажують усі разом.
У сушеному вигляді листя додають однойменної суміші спецій, але це не обов'язковий її елемент.

Листя карі дуже ніжне та надовго залишає в роті смак свіжості. Звісно, найкраще їх використовувати свіжими, але, у разі потреби подальшого зберігання, їх можна заморозити. У цьому разі листочки не треба відривати від черешки, інакше вони втратять більшу частину свого аромату. Використовуючи як спецію під час приготування страв азіатської кухні, найкраще обсмажувати листочки в гарячій олії або в індійській олії гирі. Така добавка додасть стравам неповторну пікантність і вишуканий смак.
Крім кулінарії листя дерева карі широко використовуване у всіх системах народної медицини, наявних у країнах, розташованих на території півострова Індостан. Особливо успішно карі застосовується в аюрведі, даючи іноді просто дивовижні результати. Благодійний вплив ефірної олії Murraya koenigi у разі захворювань крові, геморою та вітиліго підтверджені західними медикаментами, а зовнішнє застосування дає добрі результати під час лікування захворювань шкіри, характерних для тропіків, а також у разі укусів отруйних комах. Крім того, олія мурраї — неоціненний природний репелент.
Використовують листя карі та в косметології. Свіже листя, розтерте до пастоподібного стану та змішане з куркумою, являють собою лікувальну маску для обличчя, особливо у разі проблемної шкіри: щоденне застосування впродовж двох тижнів — і від розширених пор і вугрів не залишиться і сліду, тільки сяйна чиста шкіра.
Прокип'ятивши листя в кокосовій олії, отримують натуральну рослинну фарбу для волосся, кротаючи не тільки зафарбовує сивину, але й зміцнює корені волосся, стимулює його ріст. Чудове довге шовковисте волосся індійських жінок відоме в усьому світі. А секрет їх простий: вже багато століть після кожного миття на них накладає маску з пасти, зробленої з листя карі, каркаде (Hibiscus sabdiffa) і пажитника (Trigonella foenum-graecum)
Мурраю Кеньєнга, як втім, й інші мурраї можна вирощувати не тільки в палітрах субтропічної Флориди. Вона прекрасно росте в контейнері як кімнатна рослина. Все, що їй потрібно — це достатня кількість сонячного світла, своєчасний полив, тепло та трохи підсвітки впродовж зимових місяців. Влітку муррая відлякуватиме від вашого будинку комах і наповнить ароматом своїх квітів усю квартиру. А взимку можна зібрати урожай маленьких ягід і, очищивши їх, посадити насіння.

Рецептура:
У разі виразок, що довго не зникають, на слизових оболонках рота досить розжувати 1-2 листочки Мурраї, й отримана кашічка потримати на виразці, після чого вона швидко зарубзується й зникне.
Рецепти з карі об'єднані в одну групу, оскільки мають спільні риси: схожа комбінація спецій і густа консистенція. Однак у разі додавання або зміни спецій одна приправа карі сильно відрізнятиметься від іншої приправи карі.
Спеції, які виросли в сонячній і прекрасній Індії, наповнені енергією самого сонця, і багаті мінеральними речовинами та вітамінами. Ці спеції — необхідні поживні та смакові добавки для кожної людини в щоденному меню. Карі називаються і листя одного індійського чагарнику, вони і використовуються як прянощі. Але лише у свіжого листя карі є пряні властивості. Іноді додають у страви сухе листя карі, але це не зручно та невигідно, оскільки сухе листя своє ароматичні властивості втрачають дуже швидко.
В Індії карі страва є дуже популярною. Ця приправа використовується практично для всіх тушкованих страв в індійській кухні. Але готується карі безпосередньо перед самим вживанням. Склад цієї приправи змінюється залежно від смакових уподобань кухаря, який готує страви з цієї приправи.
Карі рецепт має різного типу: м'ясне та рибне, вегетаріанське, з додавання молока, може бути як основна страва, так і гарнітиметься з різними крупами й овочами. З приправи карі, курки виходять із чудовим смаком! Від цієї страви неможливо відірватися, ось чому його ми так часто готуємо вдома як у повсякденні дні, так і у святкові, роблячи цю страву одним із головних на столі.
Різноманіття смакових відчуттів, якими володіє ця приправа, зробило страви з карі найулюбленішими та відомими в усьому світі.
А ось простий кулінарний рецепт, який дасть змогу звичайній картопля зробити екзотичною стравою:
Кілограм некрупного картоплі, найкраще рожевого сорту, добре помити й, не очищаючи від шкірки, відварити до готовності. Злити воду та остудити картоплю до кімнатної температури. Потім розрізати уздовж на половинки та покласти назад у каструлю. Посолити та поперчити перцем чилі на смак, додати чайною ложкою свіжих куркуми або імбиру, 3-4 зубчики подрібненого часнику та трохи лимонного соку. Все добре перемішати.
У велику швидкохідку з високими бортиками налити олію та поставити на вогонь. Коли олія нагріється, додати дві чайні ложки зерничок гірчиці й 8-10 листя карі. Щойно зернята гірчиці почнуть лопатитися, викласти підготовлену картоплю і, помішуючи, обсмажувати на досить сильного вогню доти, поки на ній не утворюється золотиста скоринка. Велика кількість корисних спецій додасть цій легкій страві не тільки екзотичний смак, але й помітно знизить рівень його калорійності — у 100 грамах такої смаженої картоплі міститься лише 136 калорій.

Протипоказання: Цю приправу не варто приймати в разі індивідуальної нестерпності будь-яким її компонентам. Обмежити вживання карі рекомендують жінкам у період вагітності та дітям до 2 років.

Основні
ВиробникIndian
Тип спеційПерцева суміш
УпаковкаПоліетиленовий пакет
Вага1000 г
  • Ціна: 385 ₴/кг

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner